Tomasz Łukaszewicz

Słoweński PosmakGdańsk 29.11-01.12 2007

Od 29 listopada do 1 grudnia 2007 r. w Stacji de Luxe, przy ulicy Grunwaldzkiej 22 w Gdańsku-Wrzeszczu miały miejsce Dni Kuchni Słoweńskiej. „Słoweński Posmak” był kolejnym przedsięwzięciem organizowanym przez Katedrę Slawistyki UG, Lektorat Języka Słoweńskiego oraz Koło Naukowe Czar Słowenii i Vinea Adriatica przy współudziale Kulturalnego Kolektywu UG i Akademickiego Centrum Kultury UG, mającym przybliżyć gościom Słowenię, tym razem od strony kulinarnej.

Gośćmi honorowymi imprezy byli: Robert Makłowicz, zastępca ambasadora Słowenii Mateja Prevolšek i drugi sekretarz ambasady Słowenii w Warszawie, Greti Borojevič. Robert Makłowicz opowiedział o swoich wrażeniach dotyczących Słowenii, zaprezentował swój program telewizyjny dotyczący tego kraju oraz swoją nową książkę, wygłosił wykład dotyczący kuchni Bałkanów na Uniwersytecie Gdańskim, przede wszystkim zaś pokazał, jak przyrządzać słoweńskie potrawy narodowe. W programie była także projekcja słoweńskiego filmu Branka Đurića Kajmak i marmolada oraz dia-show i liczne gry i konkursy przygotowane przez studentów. Była też okazja posmakowania słoweńskich smakołyków i grzanego wina według słoweńskiej receptury, zaś wszystkiemu towarzyszyła słoweńska muzyka.

Słoweński Posmak - program
Reportaż ze Słoweńskiego Posmaku
Wywiad z Robertem Makłowiczem
Galeria
Fragmenty wykładu Makłowicza na UG
Artykuł w Gazecie Uniwersyteckiej

Tomasz Łukaszewicz

Slovenski okusGdansk 29.11-01.12 2007

Od 29. novembra do 1. decembra 2007 so bili v Stacji de Luxe (ul. Grunwaldzka 22, Gdańsk-Wrzeszcz) dnevi slovenske kuhinje pod naslovom „Slovenski okus”. To je bil še en dogodek, ki so ga priredli Lektorat slovenskega jezika (Katedra slavistike na Univerzi v Gdansku), Znanstveni krožek Čar Slovenije ter Vinea Adriatica v sodelovanju z Akademskim kulturnim centrom Univerze v Gdansku oz. z njegovim Kulturnim kolektivom. Cilj tega dogodka je bil približanje Slovenije gostom, vendar tokrat s kulinarične strani.

Častni gosti so bili kulinarični popotnik Robert Makłowicz, namestnica veleposlanika RS Mateja Prevolšek, in drugi sekretar slovenskega veleposlaništva v Varšavi, Greti Borojevič. Robert Makłowicz je govoril o svojih doživljanjih Slovenije, pokazal svojo televizijsko oddajo o Sloveniji ter predstavil svojo novo knjigo, imel je predavanje o kuhinji Balkana na Univerzi v Gdansku, predvsem pa je v živo demonstriral kuhanje slovenskih narodnih jedi. V programu dogodka „Slovenski okus” so bili tudi projekcija filma Branka Đurića Kajmak in marmelada, predstavitev fotografij Slovenije ter številne igre, tekmovanja in kvizi, ki so jih pripravili študenti. Dogodek je bil hkrati priložnost okušanja slovenskih dobrot ter kuhanega vina, ki je bilo narejeno po slovenskem receptu. Vse dogajanje pa je spremljala slovenska glasba.

Slovenski okus - program
Reportaža iz Slovenskega okusa
Intervju z Robertom Maklowiczom
Galerija
Deli predavanja Makłowicza na Gdanski univerzi
Članek v časopisu Gdanske univerze