Joanna Molenda

Wywiad z Sebastijanem Unukiem, wyłącznym importerem i dystrybutorem w Polsce słoweńskich trunków ze sławnej winnicy Vinakoper

Jaka jest najprostsza zasada dobierania rodzaju wina do potraw?

Wina zawsze szukamy takiego, aby dobrze łączyło się z potrawą, chodzi więc o harmonię smaków, chociaż ostatnio szuka się również odważnych kombinacji (słodkie wino z kwaśną potrawą). Tak więc jeśli kiedyś obowiązywały w tej kwestii pewne zasady, nie są one obecnie tak ściśle przestrzegane.

Jaki jest minimalny czas fermentacji wina, żeby było zdatne do spożycia?

Wino zaczyna fermentować już pierwszego dnia i proces ten może trwać bardzo różnie. Obecnie fermentacja jest kontrolowana, a mianowicie trunek się chłodzi, aby alkohol zawrzał w jak najniższej temperaturze, co oznacza wyższą jakość wina. Im dłuższa fermentacja tym lepiej. Z reguły wino powinno być „prawdziwym” winem dnia 11. listopada, kiedy to chrzcimy je jako noworodka (tzw. Martinovanje). Jednak jest już zwykle winem dużo wcześniej (minimalny czas to 14 dni).

Mówi się, że im starsze wino, tym lepsze. Czy odnosi się to do każdego typu wina, czy też niektóre mają termin przydatności do spożycia?

Wino nie ma terminu przydatności do spożycia. To powiedzenie istnieje, ale nie jest prawdziwe. Są określone wina, które nadają się do procesu starzenia, czyli, że przy starzeniu się tracą one określone składniki i dopiero po kilku latach pokazują swoje prawdziwe możliwości, co nie oznacza wcale, że mogłoby to trwać w nieskończoność. Rzadkie są wina, które dopiero po dziesiątkach lat pokazują najlepsze rezultaty.

Jakim zainteresowaniem cieszą się słoweńskie wina w Polsce?

Słoweńskie wina są w Polsce coraz popularniejsze, ponieważ ludzie sami przekonują się do jakości i lepiej je poznają. Wielką rolę odgrywa przy tym również fakt, że Słowenia jako kraj jest coraz bardziej znana.

Jakie jest Twoje ulubione wino, a jakie byś polecił osobie, która jeszcze nigdy nie próbowała słoweńskiego wina?

Moje ulubione wina to Refošk in Malvazija. Osobie, która jeszcze nigdy nie próbowała słoweńskiego wina, bym polecił jako aperitif Malvaziję, a później Refošk, jako że są to najbardziej znane słoweńskie wina i również najbardziej unikatowe, ponieważ wytwarza się je wyłącznie w Słowenii.

listopad 2007

tłum. Ewa Ziewiec

Joanna Molenda

Intervju s Sebastijanom Unukom, edinim uvoznikom in distributerjem slovenskih vin iz slavnega vinograda
Vinakoper

Kaj je najbolj preprosto pravilo za prilagajanje vina jedi?

V vinu vedno iščemo pravo kombinacijo k hrani oz. skladnost okusov, kljub temu, da se v zadnjem obdobju išče tudi drzne kombinacije (sladka vina h kislim jedem). Torej če je nekoč veljalo, da obstajajo neka pravila, so danes le-ta dosti bolj odprta.

Kaj je minimalen čas fermentacije vina, da bi bilo primerno za pitje?

Vino fermentira od prvega dne fermentacije različno dolgo. Danes je fermentacija kontrolirana in sicer hlajena, zaradi tega, da povre v alkohol pri čim nižjih temperaturah, kar zagotavlja boljšo kvaliteto. Daljša fermentacija - bolje je. Praviloma naj bi postalo vino pravo vino 11.novembra, ko ga tudi krstimo kot novorojenčka (praznik sv.Martina). Vendar je ponavadi vino fermentirano že dosti prej (minimalen čas 14 dni).

Pravijo, da čim starejše vino, tem boljše. Ali se to tiče vseh vrst vina, ali imajo morda nekatera rok trajanja, do katerega je vino uporabno?

Vino nima uporabnega roka. Ta rek obstaja, vendar ne drži. Velja naslednje, da so določena vina primerna za staranje. To pomeni, da vino v procesu staranja izgubi določene sestavine in šele po nekaj letih prikaže svoje prave potenciale, kar pa ne pomeni, da se to dogaja v nedogled. Redka so vina, ki tudi po desetih letih kažejo najboljše rezultate.

A so slovenska vina zelo priljubljena na Poljskem?

Slovenska vina so na Poljskem vse bolj priljubljena, saj se ljudje sami prepričujejo v njihovo kakovost in jih spoznavajo. Veliko vlogo pri tem pa igra tudi dejstvo, da je Slovenija kot država vse bolj prepoznavna in znana.

Katera je Tvoja priljubljena vrsta vina ter katero vino bi priporočil osebi, ki še nikoli ni poskusila slovenskega vina?

Moji priljubljeni vrsti vina sta Refošk in Malvazija. Osebi, ki še ni nikoli poskusila slovenskega vina, bi vsekakor ponudil najprej za aperitiv Malvazijo, potem pa Refošk, saj sta to najboljši znani slovenski vini, ki sta hkrati tudi unikatni, saj ju pridelujejo izključno v Sloveniji.

november 2007