Anna Rożek

Słoweńskie wina

Mało kto w Polsce wie, że Słowenia to kraj o rozwiniętej, wielowiekowej tradycji winiarskiej. Chociaż wszystkie słoweńskie winnice zajmują obszar mniejszy niż te we francuskim regionie Bordeaux, wytwarzają rocznie 100 mln litrów trunku, z czego tylko 5% jest eksportowane. Spowodowane jest to wyższym niż we Włoszech spożyciem wina, tj. 40-50 litrów na osobę rocznie.

W Słowenii funkcjonują trzy okręgi winiarskie: Podravje, Posavje i Primorje.
Podravje specjalizuje się w wytwarzaniu win białych: Laški rizling, Renski rizling, Šipon, Zeleni silvanec, Radgonska ranina, Chardonnay, Sauvignon, Traminec czy Rumeni muškat. Wina czerwone: Modra frankinja, Modri pinot i Zweigelt stanowią 3% produkcji.
Posavje słynie z wina Cviček. Oprócz tego czerwonego wytrawnego trunku wytwarzane są także Modra frankinja, Žametovka, Rdeča kraljevina, Šentlovrenka, Beli pinot, Laški rizling, Rizvanec. Przeważa produkcja win czerwonych.
Primorje, graniczący z Włochami nadmorski region, produkuje następujące wina czerwone: Barbera, Cabernet franc, Refošk, Modri pinot czy Merlot. Białe wina to Beli pinot, Sivi pinot, Malvazija, Rebula. Tutaj na wybrzeżu, w mieście Koper, siedzibę ma lider wśród słoweńskich producentów wina – przedsiębiorstwo Vinakoper.

Ze względu na jakość wino słoweńskie może być: namizno – stołowe, kakovostno – wysokiej jakości, vrhunsko – najwyższej jakości. Wino białe to belo vino, czerwone – rdeče vino. Według stopnia słodkości dzielą się na: suho – wytrawne, polsuho – półwytrawne, polsladko – półsłodkie, sladko – słodkie.
W słoweńskim mieście Maribor rośnie najstarsza na świecie winorośl – Stara trta. Ma ponad 400 lat i rocznie daje około 100 butelek wina.

Lista niektórych punktów sprzedaży słoweńskich win w Polsce znajduje się pod adresem http://www.vinea-adriatica.pl/html/punkty.html.

Na zdrowie!

Źródła:
http://www.wikipedia.org
http://www.matkurja.com/projects/wine/ http://www.vinea-adriatica.pl/

Anna Rożek

Slovenska vina

Malo kdo na Poljskem ve, da je Slovenija država z razvito, dolgoročno vinogradniško tradicijo. Čeprav vsi slovensi vinogradi pokrivajo manjše področje od tistih v francoski pokrajini Bordeaux, letno pridelujejo 100 milijonov litrov pijače, od česar le 5% izvažajo. To je višja poraba vina kot v Italiji, namreč letno 40-50 litrov na prebivalca.

V Sloveniji delujejo tri vinorodne dežele: Podravje, Posavje in Primorje. Podravje se specializira v pridelovanju belih vin: Laški rizling, Renski rizling, Šipon, Zeleni silvanec, Radgonska ranina, Chardonnay, Sauvignon, Traminec, Rumeni muškat. Rdeča vina – Modra frankinja, Modri pinot in Zweigelt obsegajo 3% produkcije.
Posavje je slavno zaradi Cvička. Poleg te rdeče suhe pijače pridelujejo tudi Modro frankinjo, Žametovko, Rdečo kraljevino, Šentlovrenko, Beli pinot, Laški rizling ter Rizvanec. Prevladuje pridelovanje rdečih vin.
Primorje, obmorska pokrajina, ki meji na Italijo, prideluje naslednja rdeča vina: Barbera, Cabernet franc, Refošk, Modri pinot in Merlot. Bela vina so Beli pinot, Sivi pinot, Malvazija, Rebula. Tukaj na obali, v Kopru, je sedež vodilnega slovenskega vinarskega podjetja Vinakoper.

Kar se tiče kakovosti je slovensko vino lahko namizno, kakovostno ali vrhunsko (naravno najodličnejše). Vina so bela ali rdeča. Po sladkorni stopnji se delijo na suha, polsuha, polsladka in sladka.
W slovenskom mestu Maribor raste najstarejša trta na svetu – Stara trta. Stara je več kot 400 let in daje približno 100 litrov vina letno.

Seznam nekaterih mest na Poljskem, kjer prodajajo slovenska vina se nahaja pod naslovom http://www.vinea-adriatica.pl/html/punkty.html.

Na zdravje!

Viri:
http://www.wikipedia.org
http://www.matkurja.com/projects/wine/ http://www.vinea-adriatica.pl/